5 ЛЕСНИ ТРИКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БЕЛИ МАРАТОНКИ


„О-о-о-о-бичам те мила, с бели маратонки и изтъркани джинси…“. Този стар, но златен рефрен не може да бъде забравен и е толкова актуален и днес, защото белите кецове отново са на мода, а дупките и кръпките са основната „декорация“ в съвременните модели дънки. В действителност обаче това са модни тенденции без време. За мнозина те ще са винаги актуални!

Особено белите маратонки, които предпочитаме толкова много, защото са идеални за всякакви класически и ексцентрични съчетания! Да, така е, всички обичаме белите спортни обувки, но и всички мразим момента, когато трябва да ги почистваме. А тези моменти са чести предвид цвета, нали? Но не е нужно да изпадате в паника вече всеки път, когато видите жълти петна, черна мръсотия или каквото и да е зацапване по вашите бели маратонки. След като прочетете нашето ръководство за почистването на такива обувки, това задължение вече ще е лесно като детска игра за вас. Останете с нас, за да научите петте най-лесни трика за почистване на бели маратонки в историята (Да, всички са тествани!).

Почистване на бели маратонки – колко често да го правим изобщо?

По принцип белият цвят сам по себе си е достатъчно издайнически. Ще установите, че маратонките ви имат нужда от почистване само с един поглед. Между другото това важи за всички видове спортни обувки в светъл нюанс. Ако ги носим главно навън, честотата на почистване ще е сравнително по-висока. Ако използвате вашите бели маратонки само за спорт, не подценявайте все пак нуждата и те да се лъснат и позабършат. А от време навреме ги пускайте и в пералнята. Така стигаме и до един, сигурни сме, основен и съществен въпрос за вас…

Кои видове материи бели маратонки са подходящи за пране в пералня?

Разбира се, че най-ефикасният, лесен и безобиден за вас метод да изперете белите маратонки, е като ги пъхнете в пералнята. Категорично, това е и възможно най-дълбоко почистващ метод. Препоръчваме ви обаче, когато перете спортни обувки в пералнята, да използвате специална програма за това, на не повече от 30°. Препоръчително е и всеки чифт да поставяте в специална торба (мрежа) за пране или поне хавлиена кърпа. От друга страна, трябва да сте изключително внимателни относно това кои обувки пъхате в пералнята. Причината е, че не всички видове подлежат на машинно почистване. Добрата новина е, че повечето видове спортни обувки могат да се слагат в пералнa машина без риска да ги извадите във формата на мекица. Имайте предвид обаче, че към кожените и велурените маратонки трябва да се подхожда по-внимателно и е по-добре да не се перат в пералня.


5 съвета за почистване на бели маратонки

А сега преминаваме към съществената част натози материал. В нея ще ви запознаем с всички издържали теста за сигурност и максимален ефект на хигиена методи за почистване на бели спортни обувки. Да започваме!

  1. Със сода бикарбонат. Добрата стара сода съвсем не е важна в дома само за приготвяне на хляб. Всъщност тя има толкова много приложения вкъщи, че свят да ви се завие. Обикновено става дума за справяне с петна, включително и упорити, а дори и жълти петна по вашите бели маратонки. Ето какво да направите, за да се избавите от тях. Смесете две лъжици сода за хляб с половин чаша вода. Вземете гъба за съдове или микрофибърна кърпичка. Потопете я в сместа и започнете да търкате обувките. Ще станат бели като сняг за нула време!
  2. Със сок от лимон. Той също е добре познат екологично чист и евтин начин да се справим с редица замърсявания.Успешно с лимонов сок можете да освежите и спортните си обувки в бяло. И в този случай е добре да го разредите предварително с вода. Освен че ще постигнете страхотна белота, след почистване вашите маратонки ще миришат на чисто и свежо!
  3. С четка за зъби! Имате цялото си въображение да измислите с какъв препарат да изтъркате белите си маратонки. Разбира се ние препоръчваме максимално щадящия – течен сапун или разреден с малко вода прах за пране. При всички случаи с четка за зъби нещата стават бавно, но пък резултатите са максимално добри!
  4. С мицеларна вода. За господата, които едва ли ползват такава, да поясним, че можете да я намерите в шкафа на вашите половинки с козметични средства. По принцип самата мицеларна вода има точно почистващо предназначение. Ще се изумите обаче колко бързо се справя тя с всякакви петна по вашите спортни обувки.
  5. С кислородна вода! Тази вода е достатъчно позната, но и доста силна, така че и при нея е добре да има разреждане с обикновена вода в съотношение две към едно в полза на чешмяната вода. След като приготвите тази магическа „отвара“ срещу петна, започнете да търкате с мека кърпа. Резултатът ще ви изуми!

Как да избелим подметката на маратонките?

При нередовна поддръжка белите маратонки бързо могат да се превърнат в сиви или просто да пожълтеят. Най-често видимото влошаване на вида на обувките си личи по подметките им. Възможно ли е да ги приведем в нормалния им вид отново? Не винаги, но понякога това е постижимо. За целта просто трябва да изпробвате някой от следните трикове за избелване на подметката на маратонките:

  1. С паста за зъби - Този изключително евтин и лесен начин може бързо и лесно да освежи вашите обувки. Трябва обаче да се приготвите за дълго и упорито търкане, ако искате наистина задоволителен краен резултат.
  2. Лимонов сок - Смесен с вода, той се превръща в истински вълшебник и при най-упоритите петна. С тази смес протъркайте цялата бяла подметка и само за няколко минути тя ще бъде като нова.
  3. Белина - Този вариант е отличен не само за белите подметки, а за белите маратонки изобщо. Внимание: белината може да се прилага единствено и само върху обувки от плат. Тя ще съсипе кожените и велурените маратонки.
  4. Оцет - Подобно на сока от лимон, и той представлява силна киселина, която премахва и нежелани оцветявания по белите ви обувки, и насъбралите се микроскопични микроби. Почистването с оцет не се отличава по нищо от това със сок от лимон или със смес от сода за хляб и вода. Имайте на предвид, че в началото обувките ще понамирисват. Но не се тревожете, ароматът на оцета бързо ще се изпари, особено ако поставите маратонките на терасата за около час.

Съветът ни е да почиствате белите маратонки достатъчно често и с щадящи средства вместо с химикали и синтетични формули. Това ще ги запази здрави и красиви за максимално дълго време. 

Ако този материал ви е вдъхновил за покупка на нов чифт бели маратонки, не се стеснявайте и хвърлете едно око на предложенията ни в бяло. Lotus Sport разполага с отлични модели в любимия ви цвят и то на отлични цени!

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате