NIKE AIR ТЕХНОЛОГИЯТА - ИСТИНСКА РЕВОЛЮЦИЯ В СПОРТНАТА ИНДУСТРИЯ


Ако има нещо наистина отличително в Nike от всички останали спортни марки по цял свят, то това е Air технологията им. Тя се появява малко след дебюта на първата серия маратонки собствено производство на американската компания и създава истинска революция… Но не обичайната, траеща седмица, месец или най-много година революция. Air технологията се превръща в емблема не просто на Nike, които уверено се подреждат до тогавашните лидери Puma и adidas, а на комфорта като основна ценност, която следва да създават всички спортни брандове. 

Създаването на технологията Nike Air

Всичко започва през 70-те години. На пазара вече се продават първите изработени по поръчка в Канада обувки на Фил Найт – един от създателите на Nike. Компанията му скоростно се разраства и за него вече работят специалисти от всякакъв ранг, включително и бивши аероинженери от НАСА. Такава е и бившата длъжност на Франк Руди, който на практика запознава Найт с air иновацията. Идеята й е да подобри усещането за комфорт не само за спортистите, но и за обикновените хора. Концепцията на Nike Air обувките е точно такава – тя цели максимално удобство от всяко движение. И очевидно Air технологията я постига по всички критерии. 

Видове Nike Air

Фил Найт харесва предложението на Руди и създава първата Nike Air серия. Това се случва през 1978-ма година. Nike Tailwind бързо печели публиката, с което дава светлина на компанията да продължи да се фокусира върху air иновацията. Популярността й нашумява през 80-те години, когато учени от Университета в Тенеси установяват, че атлетите използват по-малко енергия, когато бягат в Nike Tailwind в сравнение с други конвенционални маратонки. Фил Найт се чувства обнадежден и решава да затвърди позициите на компанията си именно чрез Air технологията. На бял свят се появява първата серия Air Max 1 с любезното съдействие на легендарния дизайнер Тинкър Хатфийлд. Колекцията претърпява сериозен успех. От тук насетне целият свят ще свързва Nike с Air технологията и с максималния комфорт, който тя носи на краката. Освен класическата Air Max, през годините американският спортен гигант създава още няколко, не по-малко удобни и успешни Air серии - Nike Adapt, Nike Air, Nike Air Force 1Nike Air Max, Nike FlyEase, Nike Flyknit, Nike ReactNike ZoomNike Waffle, Nike Huarache и Nike Crater.


Как работи технологията

Защо Air постига толкова голям успех? Защо тази технология бележи истинска революция в спортния свят и превръща Nike от дребен прекупвач на японски обувки в новия гигант в сектора? Отговорът на тези въпроси се крие в начина, по който работи Air механизмът. На практика технологията се състои от въздух под налягане в здрава, но гъвкава възглавничка, която се интегрира в междинната подметка на маратонките. Тя осигурява повече гъвкавост и усещане за пружиниране по време на движение. Идеята е обувката да поема цялото напрежение при натиск от страна на крака. С всяка направена стъпка въпросните възглавнички с въздух поемат енергията от създаденото напрежение и веднага след това я освобождават. Резултатът е максимален комфорт за крака и невероятно усещане за гъвкавост на движенията. 

Предимствата на Nike Air Max

Макар те да бяха загатнати в разяснението на Air технологията и метода й на действие, важно е все пак да споделим кои са големите плюсове, отличаващи Nike Air Max обувките от всички маратонки, произвеждащи се днес по целия свят. 

  • Наличие на много по-гъвкава подметка, която улеснява и дори подобрява движенията. 
  • Спомага и на професионалните спортисти, и на любителите и ентусиастите да постигат много по-добри резултати. 
  • Усещане за напасване на структурата на крака с тази на спортната обувка. 
  • Благодарение на вградената шокова абсорбация в подметката на обувките, се постига редуциране на умората и напрежението в краката дори след продължително ходене или изтощителна тренировка. 
  • Изключително издръжливи обувки. В световен мащаб са правени десетки проучвания и сравнения в тази насока. Според независими източници Nike Air max са по-здрави от 80% от всички маратонки по цял свят. 
  • Тези маратонки са и изключително леки. Теглото им допринася за удобството и комфорта по време на движение. 
  • Имат специфичен и отличителен дизайн, който се харесва и на млади, и на по-възрастни. 


Най-продаваните модели Nike Air Max

Както видяхте определено има за какво милиони хора по света да не заменят Nike Air Max за никоя друга марка или серия маратонки. Кои обаче са най-продаваните модели с тази технология? Според изследванията през годините феновете на Nike най-много харесват следните: 

Nike Air технологията продължава да бъде емблема и отличителен знак на американския спортен гигант. Нейният принос към спортния свят е огромен. Безспорно без тази уникална иновация компанията нямаше да бъде това, което е днес – истински лидер в своя сектор, истински слушател на потребителските нужди. А потребителят иска основно удобство, гъвкавост, лекота и повече движение. 

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате